Literair Bureau Marlene Lunter

ggg g g g g g g Home

Literatuurcursussen

Literatuurcursussen

Ik geef cursussen en workshops over onderstaande onderwerpen. Het liefst werk ik met groepen tot maximaal 14 personen. In speciale gevallen kan daarvan worden afgeweken.
  • Poëzie lezen (workshop)
  • Verteller en perspectief (workshop)
  • Gouden tijden, zwarte bladzijden (workshop/quiz).
  • Hoe beoordeel ik een roman? (workshop).
  • Literaire Begrippen (workshop).
  • Literatuur wil onder de huid kruipen. Wat is literatuur? (cursus).
  • Scandinavische literatuur (cursus).
  • Vriendschap en andere ongemakken (workshop/quiz).

Poëzie lezen
Poëzie lezen is als een goed glas cognac drinken. Voor een glas cognac neem je de tijd en drink je slok voor slok.
Hetzelfde zou je met het lezen van poëzie moeten doen.
Wil je ook graag poëzie lezen, maar begrijp je niet alles in je eentje? Tijdens deze workshop leer je aan de hand van een aantal gedichten hoe je geniet van poëzie en hoe je eruit kunt halen wat erin zit. Zowel ‘oude’ als ‘nieuwe’ dichters komen aan bod, denk aan Adriaan Roland Holst en Vasalis, maar ook aan Anna Enquist en Vrouwkje Tuinman.
Duur: 3 uur

  • 28 november 2014, 13.30-16.30. Workshop Poëzie lezen. Bibliotheek Veldhoven.
  • 26 maart 2015, 13.30-16.30u. Workshop Poëzie lezen. Bibliotheek Best.

Verteller en perspectief
Als u een roman of verhaal leest, bent u zich er waarschijnlijk wel van bewust wie het verhaal vertelt, maar niet hoe belangrijk de keuze van de verteller en perspectief voor het verhaal is en wat die keuze met u als lezer doet.
Misschien had u altijd gedacht dat ‘verteller’ en ‘perspectief’ samenvallen. Vaak is dat wel zo en vaak is het onderscheid ook niet heel duidelijk.  Het gaat zelfs om drie begrippen: de derde is de auteur.
De auteur kiest de verteller en de verteller kiest het perspectief, het is een soort drietrapsraket. Ook zult u ondervinden dat er nog zoveel meer over vertellers is te ontdekken  dan het bekende drietal auctoriaal/personaal/ik-verteller.
Naast theorie gaan we aan de hand van treffende voorbeelden uit de literatuur ontdekken welke mogelijkheden een auteur kan benutten ten aanzien van  verteller en de perspectief en wat dat met ons als lezer doet.  Duur: 3 uur. Ook als lezing beschikbaar.

Workshop/quiz: Gouden tijden, zwarte bladzijden
Aan de hand van verschillende boekfragmenten, boekbeschrijvingen en informatie over de schrijvers maken we een reis door de literatuur. Het publiek krijgt steeds de mogelijkheid om te raden om welk boek het gaat. We sluiten af met een quiz met andere fragmenten uit de besproken boeken. Duur:1,5 uur.

Workshop: Hoe beoordeel ik een roman?
Als lezer zeg je heel gemakkelijk: ‘Wat is dit een goed boek’ of ‘Dit boek moet je echt niet lezen. Dat is niks.’ Maar wat beoordeel je dan eigenlijk? Het verhaal? De schrijfstijl?
De levensechtheid van de personages? In deze workshop ontdek je dat je een boek op allerlei aspecten en niveaus kunt beoordelen. Je kunt bijvoorbeeld de schrijfstijl prachtig vinden, maar je kunt de morele strekking afkeuren. Of je vindt dat het boek een goede structuur heeft, maar dat het je helemaal niets doet. In de workshop gaan we literaire teksten op verschillende aspecten beoordelen. Ook kijken we naar recensies. Duur: 3 uur. Dit onderwerp is ook als lezing beschikbaar.

Workshop Literaire Begrippen
Lees je graag? En heb je altijd al het gevoel gehad dat er meer uit een boek te halen valt?
Dan is de workshop ‘Literaire Begrippen’ wat voor jou. Ontdek wat een motief is, een thema, een vertelperspectief, etc. Eerst komt de theorie over deze en andere literaire begrippen aan bod. Daarna lezen we een kort verhaal en proberen daarin de theorie toe te passen. Je ervaart wat de keuze van de schrijver voor bijvoorbeeld het perspectief doet met het verhaal en met de lezer. Je ontvangt een cahier met de theorie. Duur: 3 uur.

Cursus: Literatuur wil onder de huid kruipen.Wat is literatuur?
Een steeds opduikende vraag is: wat is nou precies literatuur? En waarom wordt het ene boek er wel toegerekend en het andere niet? Vragen die moeilijk te beantwoorden zijn en dat heeft te maken met het waardeoordeel dat we toekennen aan het begrip ‘literatuur’. In deze cursus zoeken we uit of het mogelijk is tot een definitie te komen en bekijken we teksten uit romans en verhalen op hun literaire gehalte. Cursusduur: 2 x 3 uur. Dit onderwerp is ook als lezing beschikbaar.

Cursus Scandinavische literatuur.
Leven en oeuvre van de volgende Scandinavische schrijfster komen in deze cursus aan bod: Majgull Axelson, Marianne Fredriksson, Barbara Voors en Herbjørg Wassmo. Van elke schrijfster wordt daarnaast één boek extra uitgediept. Dit boek dienen de deelnemers vooraf te lezen. Duur 4 x 2 uur.

Workshop/quiz: Vriendschap en andere ongemakken
Aan de hand van verschillende boekfragmenten, boekbeschrijvingen en informatie over de schrijvers maken we een reis door de Literatuur van de Vriendschap. Het publiek krijgt steeds de mogelijkheid om te raden om welk boek het gaat. We sluiten af met een quiz met andere fragmenten uit de besproken boeken. Duur:1,5 uur.

‘Wat een interessante en boeiende workshop was het vanmiddag! Hartelijk dank daarvoor. En ik vond het ook fijn dat het zo duidelijk is gegeven.’
Pascale Hans, workshop Rotterdam

“Dank je wel voor de inspirerende workshop. Vanavond heb ik weer een bijeenkomst van de leesclub en ik ga de aspecten die jij hebt aangegeven voor de beoordeling van een roman zeker bespreken.’
Berthe Schaap, workshopTerschelling

Wat ik je wel wilde laten weten is, dat ik van de leesgroepen bijeenkomsten en nu ook weervan de laatste workshop stiekem veel leer. Stiekem omdat ik zo'n bijeenkomst altijd wel erg stimulerend vind, maar ik was me er niet zo bewust van wat het met me deed. Ik merk nu dat mijn manier van lezen aan het veranderen is. Veel meer dan voorheen ben ik bijv. bereid om het boek dat ik lees, op me in te laten werken voordat ik met allerlei kritiek kom. Ik leer er dus meer van en vooral: ik heb er steeds meer plezier in. Daar ben jij, door jouw manier van werken, voor een belangrijk deel debet aan. Dank je wel.’
Ans van der Staak, deelnemer workshop.

‘Ik vond het echt een mooie middag, heel leerzaam en ik denk er zeker mee aan de slag te kunnen binnen de leeskring.’ Siepie Bakker de Veen

‘Ik heb van de bijeenkomst genoten en eveneens van de manier waarop je de middag hebt verzorgd. De theorie heb ik wel zo in mijn materiaal zitten maar het is lastig om dit, als niet-neerlandica, je eigen te maken. Dat heb je helder gemaakt door het werkmateriaal dat je uitdeelde, het komt dan dichterbij. Er is nog wel wat oefening nodig maar met de handleidingen erbij moet het wel lukken’.
Ria Schultheiss

Hebt u belangstelling? Neem dan contact met mij op!


 Agenda | Contact