Literair Bureau Marlene Lunter

ggg g g g g g g Home

Schrijfworkshops

Ik geef schrijfworkshops over onderstaande onderwerpen. Het liefst werk ik met groepen tot maximaal 14 personen. In speciale gevallen kan daarvan worden afgeweken.

  • Dialogen schrijven.
  • Personages scheppen.
  • Schrijfinspiratie opdoen.
  • Schrijfmarathon.
  • Show don’t tell.
  • Verhalen schrijven (cursus).

    Dialogen schrijven
    Een goede verhaaldialoog is levendig, gloedvol, een plezier om te lezen en houdt de lezer in het verhaal. En dat is toch wat de schrijver wil.
    Een spannende, geïnspireerde dialoog krijg je door niet alles op te schrijven wat een personage in zijn hoofd heeft, maar door juist gedachtes weg te laten, uitvluchten weer te geven, te liegen, door slimme zetten te doen. In een goede dialoog is ons personage slimmer, charmanter, welsprekender, meer ad rem en stoutmoediger dan wij, de schrijvers zelf.  Dat komt omdat de schrijver er alle tijd heeft om over na te denken welk gevat antwoord, welke originele gedachte hij zijn personage in de mond legt.
    In deze workshop gaan we praktisch aan de slag: saaie, ongeïnspireerde dialogen herschrijven we tot spannend,  gloedvol proza. Duur: 3 uur.

    Personages scheppen.
    Als je een goed verhaal wilt schrijven, is het belangrijk om personages van vlees en bloed te scheppen. Je zou ze als het ware, als je het boek dichtklapt, en naar de supermarkt gaat daar tegen kunnen komen.
    Iedereen die wel eens bezig is geweest met het schrijven van verhalen weet dat dat nog niet zo eenvoudig is. Hoe bedenk je een personage? Hoe ziet hij eruit? Uit wat voor familie komt hij? Wat is er in zijn jeugd gebeurd dat hem nog steeds dwars zit? Wat zijn zijn hobby’s en waarom heeft hij juist die hobby gekozen?
    Tijdens deze workshop gaan we een aantal personages bedenken die in jouw verhaal een rol spelen. Duur: 3 uur.

    Schrijfinspiratie opdoen
    Iedereen met schrijfaspiratie loopt er wel eens tegenaan: je zit voor je blanco scherm of een leeg vel, je wil graag schrijven, maar je weet niet waarover. Waar haal je toch inspiratie vandaan?
    Tijdens deze workshop laat ik je ervaren dat inspiratie voor het oprapen ligt. Vanuit verschillende inspiratiebronnen die ik aandraag (bijvoorbeeld: krantenberichten, foto's, internetsites), gaan we een hele workshop aan het schrijven. Duur: 3 uur..

    Schrijfmarathon
    Veel mensen met schrijfaspiratie zal het bekend voorkomen: je wilt wel schrijven, maar je stelt het steeds uit. Er zijn legio redenen voor: je hebt het druk, je moet nog eerst dit of dat, je hebt geen inspiratie, je innerlijke criticus zegt dat het toch niks wordt, etc. ect.
    Tijdens deze workshop leer ik je hoe je dat allemaal kunt vermijden. Je ervaart dat je altijd kunt schrijven en dat je nooit op inspiratie hoeft te wachten.
    We gaan een hele workshop schrijven. Echt waar! Telkens vanuit een ander onderwerp hebben we zogenaamde 'schrijfrondes' die aan een bepaalde tijd zijn gebonden, oplopend van 10 tot 25 min. Duur: 3 uur.

    Show don’t tell
    Waarom blijven sommige verhalen je meer bij dan andere?
    Tien tegen één dat de schrijver dan heeft gewerkt volgens het credo: Show don’t tell. De schrijver heeft je het verhaal laten zien of voelen in plaats van het te vertellen.
    Duidelijk is dat terug te zien in de filmwereld. Stel, je gaat een griezelhuis binnen. Hoe maakt de regisseur je duidelijk dat het niet pluis is. Niet door een bordje bij de oprijlaan te zetten met de woorden: Pas op, griezelig huis. Nee, we zien een nachtelijk huis, een volle maan en als we binnengaan kraken de trappen en slaan de spinnenwebben ons in het gezicht. En wat komt daar voor spookachtig geluid uit de kelder?
    Als je iemand moeten beschrijven die erg verdrietig is, schrijf je niet: Hij was erg verdrietig, maar we laten zijn verdriet zien: hij zit weggekropen in een hoekje, hij is bleek of hij huilt, etc.
    Dit effect gaan we deze schrijfworkshop met verschillende oefeningen uitproberen. Duur: 3 uur.

    Cursus Verhalen Schrijven
    In deze cursus gaan we aan de slag met de theorie achter het schrijven van een goed verhaal, met zelf schrijven (ook thuis!) en met het lezen en bespreken van elkaars werk. We lezen ook verhalen van gerenommeerde schrijvers om de kunst af te kijken.
    Onderwerpen die aan bod komen zijn: hoe kom je aan een idee en hoe werk je het uit? Hoe bouw je je personages op? Welke spanningselementen kun je gebruiken? Hoe zet je de taal in? Hoe breng je je verhaal over?
    De cursus bestaat uit acht tweewekelijkse bijeenkomsten van drie uur.

  • Hebt u belangstelling? Neem dan contact met mij op!


     Agenda | Contact